天空水庭院
WATERYARD

 

In this design, we mainly complete the connection between space through concise design language, so as to realize the unity of "architectural space" and "landscape space". Our main focus is on the building at the main entrance, which has a view of the aquarium. And the building is surrounded by corridors, people can experience the quiet feeling of space through the corridor. In the whole design, we mainly use a variety of walls to surround the space, so as to increase the richness of space. In the node design of the middle water courtyard, through the excessive from the water space to the corridor space to the indoor space, convey a quiet experience of the space. By looking at the mirror pool from different angles, different landscape effects can be reflected, so that the architecture and landscape can be fully integrated into one.

 

 

The wateryard which extends from the main building to the water surface, is surrounded by architectural corridor space on both sides and walls on both sides, forming a "nothingness" experience open to the sky. On the east side of the building, there is also a promenade, outside is a large gravel floor. The space is separated by a view wall, and there is a small waterscape on one side of the floor. Through a thin slit space at the bottom of the view wall, the water extends to the other side of the view wall to guide the line of sight. And large gravel paving can make the space have a certain Zen effect, but also appear particularly quiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

在这个设计中,我们主要是通过简洁的设计语言来完成空间之间的相连,从而实现建筑和景观空间的一体性。我们主要重心是主入口的建筑上面,这个建筑里面有个“水中庭”景观。而建筑周边环绕着廊道,人们可以通过回廊来体验空间的静谧感受。在整个设计里面,我们主要运用了各种墙体来围合空间,从而起到增加空间的丰富性效果。在中间水庭院的节点设计上,通过从水空间到连廊空间到室内空间的过度,传达一个空间宁静的体验。而从不同角去看镜面水池,可以倒影出不同的景观效果,从而让建筑和景观充分融合成一体。 从主体建筑延伸到水面的路径围合起来的“天空水庭院”,有两侧是建筑回廊空间,两侧是墙体,形成一个向天空开放的“虚无”体验。东侧这个长条建筑,也有一条长廊,外面则是一大片砾石铺地。这个空间被一面景墙隔开,铺地的一侧有个小水景,透过景墙底部的一个细缝空间,水延伸到景墙的另一侧,起到引导视线的作用。而大片的砾石铺地能让空间有某种禅境效果,也会显得格外安静。